Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Doe mee aan onderzoek

Nieuwe behandeling voor hersentumoren

Heeft uw hond onlangs de diagnose hersentumor gekregen? Is er voor uw hond geen passende behandeling mogelijk en is de prognose daardoor matig tot slecht? Dan kan uw hond mogelijk in aanmerking komen voor een nieuwe behandeling voor hersentumoren. Daarmee krijgt uw hond een kans op een gezonder en langer leven en levert u tegelijkertijd een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de diergeneeskunde.

Wilt u weten of uw hond in aanmerking komt voor deelname aan dit onderzoek in het Universitair Dierenziekenhuis? Laat dan hier uw contactgegevens achter. Een van onze dierenarts-specialisten neemt dan zo snel mogelijk contact met u op om u te informeren over de behandelmogelijkheden. Als uw hond geschikt is voor deelname, dan worden de kosten van de behandeling grotendeels vergoed.

Nieuwe behandeling met radioactieve holmium-bolletjes

In deze klinische studie worden de mogelijkheden en effectiviteit van een nieuwe behandeling met radioactieve holmium-bolletjes onderzocht bij honden met hersentumoren. De behandeltechniek bestaat uit het geven van gerichte injecties van radioactieve holmium-bolletjes in de tumor onder begeleiding van CT of MRI scans. Het doel is om de levensverwachting van de hond te verhogen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Animatie van de minimaal-invasieve behandeltechniek bij honden met een hersentumor.

Hersentumoren bij dier en mens

Honden hebben vergelijkbare tumoren en symptomen als humane patiënten. Er zijn namelijk veel overeenkomsten in de structuur van de hersenen en karakteristieken van de tumoren. U leest meer over hersentumoren in de kennisbank. Helaas leiden de huidige behandeltechnieken voor hersentumoren, zoals chirurgie en bestraling, bij zowel honden als mensen zelden tot genezing. Bovendien veroorzaken deze behandelingen vaak bijwerkingen. Het lastige van tumorcellen in de hersenen is dat ze tussen gezonde zenuwcellen zitten. Ze zijn moeilijk, en slechts in sommige gevallen volledig, te verwijderen. Bij het wegnemen van een tumor bestaat het risico op schade aan gezond hersenweefsel. Opereren is daarom niet altijd mogelijk. Ook bij bestraling bestaat de kans dat gezond hersenweefsel wordt aangetast, waardoor de hoogte van de dosis op de tumor wordt beperkt. Met behulp van beeldvormende technieken (MRI en CT) en daarop gebaseerde dosisberekeningen van geïnjecteerde radioactieve bolletjes in de tumor is het nu mogelijk om hersentumoren heel lokaal te behandelen.

Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde werken bij deze studie samen met onderzoekers van het Radboudumc Nijmegen, de TU Delft en het UMC Utrecht en de bedrijven Quirem Medical en Elekta.