‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
3DHIP / Vuurwerkangst / Equine Gait Analysis Society   Lees online
 
 
 
 
 
Samen helpen we de diergeneeskunde vooruit
 
In deze nieuwsbrief vindt u de laatste informatie rondom patiëntgebonden onderzoek en andere activiteiten van de faculteit Diergeneeskunde. Als u een dier verwijst naar het Universitair Dierenziekenhuis profiteert uw klant van de laatste wetenschappelijke inzichten en de nieuwste behandelmethoden. Tegelijkertijd ondersteunt u met uw verwijzing onderzoek naar innovatieve behandelmethoden. Samen helpen we zo de diergeneeskunde vooruit.
 
   
 
 
 
 
3DHIP: oproep volgende fase onderzoek heupimplantaten 
 
  Springer Spaniel
Heeft u bij een hond van een van uw klanten onlangs de diagnose heupdysplasie gesteld? Dan kan de hond mogelijk in aanmerking komen voor een nieuwe behandeltechniek met gepersonalisserde 3D-geprinte titatnium implantaten. Björn Meij en zijn team pasten de behandeltechniek inmiddels toe bij meer dan 30 honden. De volgende fase van het onderzoek richt zich op het doorontwikkelen van de behandeltechniek voor door de veterinaire praktijk. Kijk of uw patiënt in aanmerking komt voor deze studie.
 
 
 
 
 
Wat vinden paardenartsen belangrijk?
 
  Yteke met klant
Onderzoeker Yteke Elte richt zich in haar onderzoek op de menselijke kant van de paardengeneeskunde. Zowel vanuit het oogpunt van de eigenaar, als van de dierenarts. Momenteel doet zij onderzoek naar wat paardenartsen belangrijk vinden met betrekking tot diergeneeskundige dienstverlening. Met de resultaten willen wij dierenartsen helpen hun werk nog beter en met meer plezier te kunnen doen. Help ook mee en vul de vragenlijst.
 
 
 
 
 
Herhaalde oproep katten met orale plaveiselcarcinomen
 
  kat plaveiseclcarcinoom
Ziet u in uw praktijk een kat met een oraal plaveiselcarinoom? Wilt u de eigenaar dan wijzen op ons onderzoek naar een nieuwe behandeltechniek voor deze tumoren? De behandeling bestaat uit fotodynamische therapie. Aan deelname aan dit onderzoek zijn voor de diereigenaar geen kosten verbonden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met chirurgisch oncoloog Bas van Nimwegen via s.a.vannimwegen@uu.nl.
 
 
 
 
 
Medicatie bij 'vuurwerkangst'
 
  vuurwerk
Op de website van het Universitair Dierenziekenhuis vindt u de meest recente informatie over medicatie bij 'vuurwerkangst', ook dit jaar weer geactualiseerd door de Gedragskliniek voor Dieren en de Apotheek Diergeneeskunde. 

Over de risicofactoren voor het ontstaan van angst voor harde knallen is preventie van groot belang bij de jonge hond of kat. U leest er alles over in de Infobrief 'Preventie van (vuurwerk)angst'. Deze infobrief heeft de Gedragskliniek opgesteld om u te ondersteunen bij het geven van advies aan eigenaren van honden met angst voor harde geluiden en /of vuurwerkangst.
 
 
 
 
 
Save the date: 15 februari symposium 'Gezond gefokt' 
 
  Puppies Genetica
Wilt u meer weten over de laatste ontwikkelingen in het verantwoord fokken van honden en katten? Het ExpertiseCentrum Genetica organiseert het symposium 'Gezond gefokt' waarbij professionals van de faculteit Diergeneeskunde u mee zullen nemen in nieuwe trends en onderzoeken in de genetica en fokkerij. Zet de datum alvast in uw agenda, de inhoud van het programma en de mogelijkheid tot inschrijven volgen op korte termijn via www.uu.nl/genetica.


Datum: woensdag 15 februari 2023
Aanvang: 18.45 uur
Waar: Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht Science Park
Kosten: 35,00 euro, inclusief hapjes en drankjes
 
 
 
 
 
Save the date: ICEL9
 
  ICEL
De 'International Conference on Canine and Equine Locomotion' komt in 2023 terug naar Utrecht. Tijdens de conferentie delen onderzoekers de laatste ontwikkelingen en onderzoeksresultaten op het gebied van bewegingsanalyse van paarden en honden. ICEL9 wordt gehouden van 30 augustus tot 2 september 2023 op de campus van de Universiteit Utrecht. Dus ‘save the date’ en blijf op de hoogte van de laatste informatie via de ICEL9 website.

Wanneer: 30 augustus t.m. 2 september 2023
Waar: Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht Science Park
 
 
 
 
 
Doe mee aan de peiling 'De Staat van het Dier'
 
De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) is een onafhankelijke raad van deskundigen die de minister van LNV gevraagd of op eigen initiatief adviseert over multidisciplinaire vraagstukken op het gebied van dierenwelzijn, inclusief diergezondheid en ethische vraagstukken. De Raad baseert zich daarbij op de meest recente wetenschappelijke, maatschappelijke en ethische ontwikkelingen. 

Met de enquête De Staat van het Dier onderzoekt de Raad hoe mensen kijken naar en omgaan met dieren. Elke vier jaar herhaalt de raad het onderzoek, om zo ontwikkelingen en trends te kunnen analyseren. Meer informatie over De Staat van het Dier leest u op de website van de RDA. De Raad is geïnteresseerd in hoe verschillende doelgroepen in de diersector, waaronder dierenartsen, dierhouders, studenten en docenten, naar dieren kijken. Daarom roept de Raad dierenartsen op om deel te nemen aan de enquête. 
 
 
 
 
 
Onderzoek naar nieuw voedingssupplement voor artrose bij honden
 
  border collie
In het Universitair Dierenziekenhuis start begin volgend jaar een onderzoek naar voeding met een nieuw voedingssupplement (collageen hydrolysaat) ter ondersteuning van artrose. Voor deze studie gaan wij op zoek naar honden van boven de 10 kg en ouder dan een jaar, waarbij artrose is vastgesteld op basis van een klinisch onderzoek en röntgenfoto’s. Het is van belang dat de dieren verder klinisch gezond zijn, zonder gelijktijdige systemische ziekten of voedingsallergieën. Ziet u een geschikte kandidaat voor dit onderzoek in uw praktijk, dan kunt u de eigenaar wijzen op ons onderzoek. Houd voor meer informatie de website doe mee aan onderzoek in de gaten. Of neem bij vragen of interesse gerust contact met ons op via e-mail: dierenziekenhuis@uu.nl.
 
 
 
 
Onderwijs voor professionals: uitgelicht
 
 
 
 
Equine Gait Analysis Society 
 
  iMotion
Deze postacademische cursus voor paardenartsen behandelt alle aspecten rondom de klinische toepassing van kwantitatieve bewegingsanalyse bij paarden. De Equine Gait Analysis Society en de cursus is een idee van Filipe Serra Bragança en Aagje Hardeman. Wilt u meer weten over deze technologie en een gecertificeerd gebruiker worden, neem dan deel aan deze cursus!

Startmoment: 10 februari 2023
Locaties: Universiteit Utrecht, Sporthorse Medical Diagnostic Centre (NL), Dierenkliniek Bosdreef (BE), Swedish University of Agricultural Sciences (SE), Tierklinik Lüsche (DE)
 
 
 
 
 
Over deze nieuwsbrief
 
Deze nieuwsbrief is bedoeld voor dierenartsen gezelschapsdieren en paard, paraveterinairen en ander geïnteresseerden in het Universitair Dierenziekenhuis van de Universiteit Utrecht.
 
Abonneren
Afmelden
 
Contact
 
Telefoon: 0900 - 5437 854
E-mail de redactie
www.diergeneeskunde.nl
Privacyverklaring
 
Facebook   Twitter   Linkedin