‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
College Tour voor dierenartsen /   Lees online
 
 
 
 
 
Samen helpen we de diergeneeskunde vooruit
 
In deze nieuwsbrief vindt u de laatste informatie rondom patiëntgebonden onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde. Als u een dier verwijst naar het Universitair Dierenziekenhuis profiteert uw klant van de laatste wetenschappelijke inzichten en de nieuwste behandelmethoden. Tegelijkertijd ondersteunt u met uw verwijzing onderzoek naar innovatieve behandelmethoden. Samen helpen we zo de diergeneeskunde vooruit.
 
   
 
 
 
 
College Tour voor dierenartsen op 20 mei 2022
 
  college tour
Het mooiste vak van de wereld kan soms ook flink veeleisend zijn, vooral voor jonge professionals. In het teken van het 200-jarig jubileum van de faculteit organiseren wij op 20 mei 2022 een College Tour voor dierenartsen over leidinggeven en motiveren van jonge professionals. Yteke Elte, dierenarts en onderzoeker naar de menselijke kant van diergeneeskunde, gaat in gesprek met psycholoog, spreker en auteur Thijs Launspach en er is volop ruimte is voor vragen en ervaringen van deelnemers. Nadien is er een aangeklede borrel om het gesprek met elkaar voort te zetten. 
 
 
 
 
 
Onderzoek arbeidsmarkt voor dierenartsen
 
  dierenarts met kat
Een groeiend tekort aan dierenartsen, vacatures die langer open staan en (spoed)diensten die niet langer verricht kunnen worden. Deze door dierenartsen ervaren knelpunten in de praktijk vormen de aanleiding voor een onderzoek naar de arbeidsmarkt van dierenartsen dat onderzoeksbureaus SEO en Geelen Consultancy uitvoeren in opdracht van LNV en de faculteit Diergeneeskunde. Wij roepen iedereen met een achtergrond in diergeneeskunde op om deel te nemen aan het onderzoek door de vragenlijst in te vullen.
 
 
 
 
 
Update informatie huisdieren uit Oekraïne
 
  labrador oekraïne
Op de website van het Universitair Dierenziekenhuis is uitgebreide veterinaire kennis en overige belangrijke informatie met betrekking tot huisdieren uit Oekraïne verzameld. De website is onlangs uitgebreid met adviezen van de Gedragskliniek voor Dieren in het Nederlands en het Oekraïens. Verwacht u een huisdier uit Oekraïne in de spreekkamer? Lees dan verder over dierziekten, gedrag en persoonlijke hygiëne. 
 
 
 
 
 
Oproep honden met maligne lymfoom (lymfeklierkanker)
 
  beagle lymfoom
Stelt u bij een van uw patiënten de diagnose maligne lymfoom? Dan kan dit een goede kandidaat zijn voor onderzoek naar de werking van PEG-L-asparaginase. Dit middel is helaas maar bij een deel van de patiënten effectief en is dit in de meeste gevallen ook maar tijdelijk. Dit komt waarschijnlijk doordat er antistof vorming tegen dit medicijn kan optreden. Deelname van uw patiënt aan het onderzoek kan veel informatie opleveren voor de behandeling van toekomstige patiënten. Bij deelname wordt de helft van kosten voor het PEG-L-asparaginase vergoed.
 
 
 
 
 
Oproep katten met orale plaveiselcarcinomen
 
  kat plaveiseclcarcinoom
Ziet u in uw praktijk een kat met een oraal plaveiselcarinoom? Wilt u de eigenaar dan wijzen op ons onderzoek naar een nieuwe behandeltechniek voor deze tumoren? De behandeling bestaat uit fotodynamische therapie. Aan deelname aan dit onderzoek zijn voor de diereigenaar geen kosten verbonden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met chirurgisch oncoloog Bas van Nimwegen via s.a.vannimwegen@uu.nl.
 
 
 
 
 
Onderzoek naar pijnherkenning bij paarden met artrose
 
  onderzoek pijnherkenning
Dierenarts-onderzoekers van het Universitair Dierenziekenhuis ontwikkelen momenteel de Equine Brief Pain Inventory in samenwerking met onderzoekers van de University of Edinburgh. Om deze vragenlijst te valideren zijn we op zoek naar eigenaren of verzorgers van een paard met artrose aan een of meerdere benen. Behandelt u een paard met artrose in uw praktijk, wilt u de eigenaar dan attent maken op dit onderzoek?
 
 
 
 
 
Bestel nu het jubileumboek 200 jaar Diergeneeskunde
 
  jubileum
De Nederlandse opleiding tot dierenarts bestaat 200 jaar! Ter ere van dit jubileum verschijnt er een kleurrijk jubileumboek van de faculteit Diergeneeskunde, boordevol foto’s, verhalen en interviews. Dit boek is op voorintekening te bestellen voor alumni en andere geïnteresseerden voor €19,- inclusief verzendkosten.

Het boek wordt een mooie gebonden uitgave van ca. 200 blz. In de verhalen laten we de verscheidenheid van Diergeneeskunde zien. Dierenartsen, medewerkers, studenten en andere betrokkenen komen vanuit verschillende invalshoeken aan het woord. Er is aandacht voor de rijke geschiedenis, voor het veelzijdige heden en we blikken vooruit op de toekomst.

Wilt u het boek bestellen? Reageer dan voor 14 april, want het boek is alleen op voorintekening verkrijgbaar!
 
 
 
 
 
Gulle donaties voor een dierwaardig bestaan
 
  Banner Abri
Vrienden Diergeneeskunde, het goededoelenfonds van de faculteit, wordt al jaren ondersteund door Stichting Abri voor Dieren. Mede dankzij deze steun kunnen onze dierenartsen-onderzoekers uiteenlopende projecten uitvoeren ter bevordering van een betere gezondheid en meer welzijn van dieren. Zo waren er bijdragen voor o.a. de projecten PETscan, UTOMIC en onderzoek naar feochromocytomen en het bewegingsapparaat van paarden.

Laat meer instanties profiteren
Abri voor Dieren streeft ernaar om meer organisaties, instellingen en stichtingen te steunen die tot doel hebben ‘dieren een dierwaardig bestaan’ te geven. Komt u als dierenarts in contact met stichtingen, organisaties of instellingen die financieel krap bemeten zijn? Wijs hen dan de weg naar Stichting Abri voor Dieren voor het dekken van veterinaire kosten of voor andere projecten waarmee dieren geholpen kunnen worden. Abri voor Dieren helpt graag!
 
 
 
 
 
Veterinair Veldteam
 
  Veterinair Veldteam
In het dynamische veterinaire veld functioneert de faculteit Diergeneeskunde als onafhankelijk veterinair kenniscentrum. Vanuit die positie werken we steeds vaker samen met partners in de prakijk op het gebied van onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg. Om de contacten met die partners te stroomlijnen heeft de faculteit het Veterinair Veldteam samengesteld. Dit team is het eerste aanspreekpunt voor potentiële samenwerkingsverbanden. Wilt u samenwerken met onze faculteit, onze dierenarts-specialisten of onze onderzoekers, neem dan gerust contact op met het Veterinair Veldteam.
 
 
 
 
 
AniCura implementeert PETscan
 
 
Onlangs tekende de faculteit een samenwerkingsovereenkomst met AniCura over het gebruik van PETscan. Hille Fieten, coördinator van het ExpertiseCentrum Genetica: “De samenwerking betekent opnieuw een flinke stap voorwaarts voor de dataverzameling van het ExpertiseCentrum Genetica. Alle 100 dierenklinieken van AniCura hebben nu in één klap de beschikking over PETscan via een koppeling in hun praktijkmanagementsysteem. Met de verzamelde data krijgen we meer inzicht in rasgebonden aandoeningen en landelijke trends. Ik hoop dat na AniCura en IVC Evidensia nu ook meer onafhankelijke praktijken actief gebruik gaan maken van PETscan. Zo helpen we erfelijke aandoeningen samen de wereld uit.”

Bob Carrière van AniCura: "Kwaliteit en preventieve diergeneeskunde staan voorop in het veterinair handelen bij AniCura. Met Pet Scan kunnen we verder werken aan data die zorgen voor betere wetenschappelijke fundering voor ons dagelijks veterinair handelen. Hoe groter deze data hoe sneller en beter we met z'n allen het welzijn van de huisdieren nog verder kunnen verbeteren. Ook dit is weer een voorbeeld van de samenwerking tussen AniCura en de faculteit Diergeneeskunde, kwaliteit verbindt ons!"
 
 
 
 
 
Over deze nieuwsbrief
 
Deze nieuwsbrief is bedoeld voor dierenartsen gezelschapsdieren en paard, paraveterinairen en ander geïnteresseerden in het Universitair Dierenziekenhuis van de Universiteit Utrecht.
 
Abonneren
Afmelden
 
Contact
 
Telefoon: 0900 - 5437 854
E-mail de redactie
www.diergeneeskunde.nl
Privacyverklaring
 
Facebook   Twitter   Linkedin