‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
Junior Coschap / Baby en huisdier / Artrose bij honden   Lees online
 
 
 
 
 
Samen helpen we de diergeneeskunde vooruit
 
In deze nieuwsbrief vindt u de laatste informatie rondom patiëntgebonden onderzoek en andere activiteiten van de faculteit Diergeneeskunde. Als u een dier verwijst naar het Universitair Dierenziekenhuis profiteert uw klant van de laatste wetenschappelijke inzichten en de nieuwste behandelmethoden. Tegelijkertijd ondersteunt u met uw verwijzing onderzoek naar innovatieve behandelmethoden. Samen helpen we zo de diergeneeskunde vooruit.
 
   
 
 
 
 
Masterstudenten 17 april van start met Junior Coschap
 
  Annemarie Revet
Om de aansluiting van de opleiding bij de beroepspraktijk verder te verbeteren is het extramuraal onderwijs in het masterprogramma Diergeneeskunde uitgebreid. Het extramuraal onderwijs bestaat nu uit een junior coschap in het eerste jaar van de opleiding (5 weken) en een senior coschap in het derde jaar van de opleiding (10 weken). Op 17 april start de eerste lichting masterstudenten het nieuwe junior coschap.

Annemarie Revet, onlangs gestart als coördinator extramuraal onderwijs bij de faculteit, kijkt uit naar de samenwerking met extramuraal onderwijspraktijken: “Tijdens het nieuwe junior coschap komen studenten al vroeg in de masteropleiding in contact met de eerstelijns diergeneeskunde in de veterinaire praktijk. Om onze studenten een reëel beeld te geven vind ik het belangrijk dat ons netwerk van extramurale praktijken een zo goed mogelijke afspiegeling vormt van de veterinaire markt in Nederland. Ik ben ervan overtuigd dat de uitbreiding van het extramurale onderwijs gaat bijdragen aan een goede voorbereiding van toekomstig dierenartsen op de praktijk, want dierenartsen opleiden dat doen we samen."
 
 
 
 
 
Hoe bereid je een huisdier voor op de komst van een baby?
 
  hond met baby
Harde huilgeluiden, andere geuren en soms ook ineens veel minder aandacht. Soms denken mensen onvoldoende na over het effect van de komst van een kindje op een huisdier. Om diereigenaren voor te bereiden en de kans te vergroten dat een huisdier goed reageert heeft de Gedragskliniek voor Dieren een nieuwe infobrief gepubliceerd met tips en adviezen die u aan aanstaande ouders kunt geven. Gedragsdeskundige Claudia Vinke: “Juist omdat gedrag zich moeilijk laat voorspellen, is het belangrijk soms de omgeving aan te passen of het huisdier voor te bereiden en te trainen.”
 
 
 
 
 
Oproep voor onderzoek naar nieuw voedingssupplement voor artrose bij honden
 
  border collie
In het Universitair Dierenziekenhuis is een nieuw onderzoek gestart naar voeding met een nieuw voedingssupplement (collageen hydrolysaat) ter ondersteuning van artrose. Voor deze studie zijn we op zoek naar honden ouder dan 1 jaar van 10 tot 35 kg, waarbij artrose is vastgesteld op basis van een klinisch onderzoek en röntgenfoto’s. Het is van belang dat de dieren verder klinisch gezond zijn, zonder gelijktijdige systemische ziekten of voedingsallergieën. Ziet u een geschikte kandidaat voor dit onderzoek in uw praktijk, dan kunt u de eigenaar wijzen op ons onderzoek. 
 
 
 
 
 
Steun van leidinggevenden belangrijk?!
 
  dierenarts
Gebrek aan steun van leidinggevenden is een belangrijke reden dat dierenartsen stoppen met werken in de dierenartsenpraktijk. Promovenda Danse Sonneveld onderzoekt dit onderwerp vanuit het oogpunt van zowel de dierenarts als een leidinggevende in de praktijk en bij de NVWA. “Met dit onderzoek krijgen we meer wetenschappelijk inzicht dat direct toepasbaar is in de werksituatie”, vertelt Danse. “Zo hopen we een bijdrage te leveren aan het behouden van dierenartsen voor de praktijk en de NVWA”.

Bent u dierenarts en werknemer in de praktijk/bij de NVWA? Óf bent u leidinggevende van dierenartsen in de praktijk/bij de NVWA? Deel uw ervaringen en vul de vragenlijst. Het invullen kost ongeveer 10 minuten als u dierenarts of leidinggevende bent, en 20 min als u beide rollen vervult. Dit kan tot en met zondag 23 april 2023. Meer weten over het onderzoek of heeft u vragen? Neem contact op met Danse via d.c.sonneveld@uu.nl.
 
 
 
 
 
Klinische screenings cardiologie
 
  cardiologie screening
Bij de hond en kat komen aangeboren en verkregen hartziektes regelmatig voor. Veel van de hartziektes die we zien in het Universitair Dierenziekenhuis hebben een genetische achtergrond. We zien deze hartziektes specifiek vaker voorkomen bij bepaalde rassen. Diereigenaren kunnen op elke maandag, woensdag en vrijdagmiddag terecht voor cardiologie screening van hun huisdier. Neem voor meer informatie contact op via cardiologieUKG@uu.nl.
 
 
 
 
 
Publicatie onderzoek naar werkplezier bij paardendierenartsen
 
 
We willen toch allemaal een gelukkig leven leiden? Daar hoort zeker een prettige werkomgeving bij. Tot op heden is er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar werkplezier en medewerkerstevredenheid onder dierenartsen en al helemaal niet specifiek onder paardendierenartsen. Onlangs gepubliceerd onderzoek van Yteke Elte et al. in Frontiers in Veterinary Science laat zien dat de mate van werkplezier en medewerkerstevredenheid in de paardenpraktijk kan worden onderverdeeld aan de hand van vier verschillende factoren. De resultaten van deze studie onderstrepen het belang van speciale aandacht voor onervaren collega's en collega's met veeleisende privé-omstandigheden. Waar mogelijk is het aan te bevelen werknemers een zekere mate van autonomie te geven om zo te zorgen voor een werkveld met tevreden paardendierenartsen.
 
 
 
 
 
Word D.S.K. Alumni-lid 
 
  zomerse bbq
Verlangt u af en toe terug naar uw D.S.K.-jaren? Goed nieuws! Sinds twee jaar is er bij D.S.K. een Alumnicommissie opgericht om de banden met en tussen alumni te versterken. Of u nu pas afgestudeerd bent of bijna met pensioen gaat: iedereen is van harte welkom bij de activiteiten van de studievereniging. Op de agenda staat onder andere de Zomerse Reünie BBQ in de D.S.K.-tuin op zaterdag 10 juni! D.S.K. houdt u graag op de hoogte via hun nieuwsbrief met daarin o.a. actualiteiten vanuit de faculteit en vereniging.
 
 
 
 
 
Bruggen bouwen om werelden te verbinden
 
  logo building bridges
Bent u in de afgelopen 5 jaar afgestudeerd aan de faculteit Diergeneeskunde? Dan zijn we benieuwd naar uw ervaring op de werkvloer en over de noodzaak van interculturele competenties in uw huidige werk. De faculteit wil in kaart brengen of er binnen de huidige opleiding Diergeneeskunde genoeg ruimte is voor de ontwikkeling van interculturele competenties. Daarvoor is een vragenlijst ontwikkeld vanuit het project ‘Intercultural Competences: Building bridges to connect worlds’. Dit project heeft als doel om intercultureel communicatieonderwijs en trainingen te ontwikkelen, zodat o.a. studenten intercultureel competenter worden en goed voorbereid de arbeidsmarkt betreden. 

De vragenlijst bestaat uit 25 vragen en het invullen duurt ongeveer 15 minuten. Mede op basis van uw perspectief worden mogelijke aanpassingen in het onderwijs doorgevoerd.
 
 
 
 
 
Onderzoek naar het gebruik van observatiecamera’s
 
  hond op camera
Het Centre for Sustainable Animal Stewardship (CenSAS) ontwikkelt momenteel een nieuwe onderzoekslijn over dieren voor de camera. Masterstudent gezelschapsdieren Daisy Geijtenbeek doet in dat kader onderzoek naar het gebruik van patiëntencamera’s in dierenartspraktijken en -klinieken. Het doel van dit onderzoek is dan ook om vast te stellen in welke mate patiëntencamera's worden gebruikt in dierenartsenpraktijken, voor welke specifieke doeleinden en wat de ervaringen zijn van de gebruikers van dergelijke systemen. Het invullen van de vragenlijst zal ongeveer 10 minuten duren.
 
 
 
 
 
Herhaalde oproep 3DHIP onderzoek heupimplantaten
 
  Springer Spaniel
Heeft u bij een hond van een van uw klanten onlangs de diagnose heupdysplasie gesteld? Dan kan de hond mogelijk in aanmerking komen voor een nieuwe behandeltechniek met gepersonaliseerde 3D-geprinte titanium implantaten. Kijk of uw patiënt in aanmerking komt voor deze studie. We zijn op zoek naar honden van maximaal 2 jaar oud.
 
 
 
 
 
Prinses Margarita bezoekt ‘Horsepower’-project voor veteranen
 
  Horsepower
Donderdag 30 maart bezocht prinses Margarita het project Horsepower, voor veteranen met therapieresistente PTSS. De prinses was onder de indruk. “Ik ben blij dat er nu wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar de invloed van paarden op veteranen met therapie-resistente PTSS. En dat het welzijn van de paarden ook gemeten wordt. Wat me opviel was de rust en de ontspanning die de veteranen ervaarden als ze met de paarden omgaan. Ik hoop dat dit in de toekomst voor meer veteranen met PTSS toegankelijk zal zijn en ben voornemens het project nauwgezet te gaan volgen."Het project H-PWR is mogelijk gemaakt door de partners en donateurs van Vrienden Diergeneeskunde, het goededoelenfonds van de faculteit.
 
 
 
 
 
Over deze nieuwsbrief
 
Deze nieuwsbrief is bedoeld voor dierenartsen gezelschapsdieren en paard, paraveterinairen en ander geïnteresseerden in het Universitair Dierenziekenhuis van de Universiteit Utrecht.
 
Abonneren
Afmelden
 
Contact
 
Telefoon: 0900 - 5437 854
E-mail de redactie
www.diergeneeskunde.nl
Privacyverklaring
 
Facebook   Twitter   Linkedin