‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
Update Veterinair Vuur / Hersentumoren / Artrose   Lees online
 
 
 
 
 
Samen helpen we de diergeneeskunde vooruit
 
In deze nieuwsbrief vindt u de laatste informatie rondom patiëntgebonden onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde. Als u een dier verwijst naar het Universitair Dierenziekenhuis profiteert uw klant van de laatste wetenschappelijke inzichten en de nieuwste behandelmethoden. Tegelijkertijd ondersteunt u met uw verwijzing onderzoek naar innovatieve behandelmethoden. Samen helpen we zo de diergeneeskunde vooruit.
 
   
 
 
 
 
Actie Veterinair Vuur raast door Nederland
 
  Veterinair Vuur praktijken
Utrecht, Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Het Veterinair Vuur verspreidt zich door heel Nederland. Al vele dierenartsen en praktijkmedewerkers hebben samen met studenten Diergeneeskunde de fakkel aan elkaar overgedragen. Dankzij hun vurige inzet en de fantastische bijdragen van onze partners Dechra en Royal Canin staat de teller inmiddels op €13.720,- waarmee straks we meer veterinair onderzoek, onderwijs en patiëntzorg mogelijk maken.
 
 
 
 
 
Oproep voor honden met hersentumoren
 
  Illustratie holmium
Ziet u in uw praktijk een hond met een hersentumor waarvoor geen passende behandeling mogelijk is? Wilt u de eigenaar dan wijzen op ons onderzoek naar een nieuwe behandeltechniek voor deze tumoren? De behandeling bestaat uit gerichte injecties met radioactieve holmium-bolletjes in de tumor onder begeleiding van CT of MRI-scans. Met deze minimaal-invasieve behandeltechniek kan de stralingsdosis in de tumor heel hoog worden zonder dat omringend weefsel beschadigd wordt en de bijwerkingen zo minimaal mogelijk zijn.

Honden met een hersentumor komen in aanmerking voor dit onderzoek mits de prognose zonder verdere behandeling matig tot slecht is, als er geen andere passende behandeling mogelijk is, of als de eigenaar volledig geïnformeerd en bewust deze nieuwe behandeling verkiest boven andere behandelopties. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bas van Nimwegen via 030-253 9736 of s.a.vannimwegen@uu.nl
 
 
 
 
 
Faculteit geeft impuls aan One Medicine met UTOMIC
 
  UTOMIC
Niet-overdraagbare ziekten als kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, neurologische aandoeningen en aandoeningen aan het bewegingsapparaat zijn de meest voorkomende doodsoorzaken bij zowel mensen als gezelschapsdieren. Gezamenlijk onderzoek naar deze ziekten kan leiden tot betere diagnostiek en behandelingen bij mens en dier. Met de oprichting van het Utrecht Translational One Medicine Innovation Centre (UTOMIC) beschikt de faculteit over een open academische werkplaats met state-of-the art diagnostische en behandelfaciliteiten voor onderzoekers en artsen uit de veterinaire en humane geneeskunde.
 
 
 
 
 
Nieuwe Infobrief Gedragskliniek
 
  Cover Infobrief Gedragskliniek voor Dieren
In de nieuwe Infobrief "Advies voor een goede start met uw pup" geven diergedrag-deskundigen van de Gedragskliniek voor Dieren tips en informatie aan puppy-eigenaren om hen te helpen bij het opvoeden van een pup tot een evenwichtige, gehoorzame en sociale hond. 

U vindt de volledige collectie Infobrieven - bijvoorbeeld over vuurwerkangst - op diergeneeskunde.nl.
 
 
 
 
 
TEE probe
 
  Tee probe
Dankzij een gulle donatie van een Britse patiënteigenaar is het apparatuurbestand van het Universitair Dierenziekenhuis onlangs uitgebreid met een nieuwe TEE probe. Cardioloog specialist dr. Viktor Szatmári is er heel blij mee. “Hiermee kunnen wij een transoesophagale echocardiografisch onderzoek maken, oftewel een echo-onderzoek van het hart via de slokdarm. Omdat dit onderzoek bij dieren alleen onder algehele anesthesie uitgevoerd kan worden, heeft dit onderzoek voornamelijk toegevoegde waarde bij hartkatheterisaties. Met behulp van de TEE probe is er tijdens minimaal invasieve hart operaties (katheter interventies) minder röntgenstraling nodig, terwijl anatomische en functionele details in beeld gebracht kunnen worden die met doorlichting alleen niet zichtbaar zouden zijn. Zo kunnen onze dierenarts-specialisten de kans op complicaties verminderen en katheterinterventie-procedures uitvoeren die alleen met doorlichting niet mogelijk zijn.”
 
   
 
 
 
 
Oproep nieuwe behandeling voor artrose bij honden
 
  Hond artrose
Artrose is de meest voorkomende oorzaak van gewrichtsproblemen bij honden. Op dit moment zijn wij bezig met het onderzoeken van een nieuwe behandelmethode naar artrose. Het betreft een intra-articulaire injectie met celecoxib. De celecoxib wordt gecombineerd met een biomateriaal, waardoor er lokaal in het gewricht over langere tijd een gecontroleerde afgifte is. Omdat de resultaten van het eerste onderzoek veelbelovend waren, gaan wij nu starten met een klinische vervolgstudie. In deze studie kijken we onder andere naar de werkingsduur van de injectie. Voor deze studie zijn onze onderzoekers op zoek naar honden met artrose en gemotiveerde eigenaren. Heeft u een geschikte kandidaat voor dit onderzoek, dan kunt u de eigenaar doorverwijzen naar ons onderzoek.
 
 
 
 
 
Enquête: Bacteriologisch onderzoek en gevoeligheidsbepaling (BO/ABG) in de gezelschapsdierenpraktijk
 
  Petrischaal
Niels van Doleweerd, masterstudent Diergeneeskunde, vraagt zich af in hoeverre er gebruik gemaakt wordt van BO/ABG in de gezelschapsdieren-praktijk en hoeveel praktijken dit zelf binnenshuis doen. Welke dingen gaan goed? Waar is ruimte voor verbetering? Met de resultaten van het onderzoek kunnen we beter advies geven en indien nodig desgewenst trainingen ontwikkelen. Wij vragen u de enquête in te vullen, ook als u geen BO/ABG binnenshuis uitvoert. 
 
 
 
 
 
Onderzoek toont grote variatie tussen paardenruggen
 
  Paardenrug
Er is een grote anatomische variatie aanwezig in de caudale hals en de gehele thoracolumbale wervelkolom van Shetland ponies, Konik paarden en Warmbloedpaarden. Daarbij zijn er ook binnen de rassen duidelijke verschillen aanwezig. Deze kennis is belangrijk omdat dit laat zien dat we niet alle paardenrassen over een kam kunnen scheren en dat de kennis bekend bij het Engelse volbloedpaard niet zomaar gekopieerd kan worden. Van deze nieuwe inzichten kunnen paardendierenartsen, fysiotherapeuten en anderen, geïnteresseerd in de paardenrug, profiteren bij de interpretatie en evaluatie van hun onderzoek en uiteindelijk helpen bij het stellen van een diagnose. Ook is deze variatie belangrijk bij verder onderzoek naar rugproblemen bij het paard. Dat is de kern van het wetenschappelijke artikel dat onze onderzoekers onlangs publiceerden in Journal of Anatomy.
 
 
 
 
 
Maatregelen in de aanpak van malafide hondenhandel
 
 
Per 1 november is de nieuwe regeling I&R Hond ingegaan. De wijzigingen in de regels zorgen ervoor dat de hele route van chips en EU-dierenpaspoorten in beeld wordt gebracht. Naast de fokker of importeur worden de dierenarts en de chipper geregistreerd. Ook wordt de import van honden geregistreerd om een betere handhavingsinformatie te verkrijgen over grensoverschrijdende hondenhandel. Lees er meer over in de toelichting I&R hond voor dierenartsen

Om misstanden in de internationale hondenhandel tegen te gaan doet het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde onderzoek naar het wisselpatroon van de snijtanden van pups in de leeftijd van 10-20 weken. U  kunt meehelpen door pupy-eigenaren te wijzen op dit onderzoek.
 
 
 
 
 
Nieuwe bacheloropleiding Zorg, gezondheid en samenleving
 
  Brede bachelor
Per 1 september 2022 start de Universiteit Utrecht de nieuwe brede bacheloropleiding Zorg, gezondheid en samenleving. De opleiding is een interdisciplinaire mix tussen Geneeskunde, Diergeneeskunde, en Farmacie, met specifieke aandacht voor brede ontwikkeling. Door de coronacrisis is meer dan ooit duidelijk geworden dat de gezondheid van mens en dier sterk samenhangt. Er is een grote behoefte ontstaan aan zorgprofessionals die - op basis van een diepgaand begrip van de samenleving en een scherp zicht op hun eigen rol daarin- gezondheidsproblemen interprofessioneel en innovatief aan kunnen pakken. Met de nieuwe interdisciplinaire bacheloropleiding speelt de Universiteit Utrecht in op deze maatschappelijke vraag naar breed opgeleide professionals in de humane en veterinaire gezondheidszorg.
 
 
 
 
Agenda Onderwijs voor professionals
 
 
 
 
 
 
15 november 2021 19:00 tot 22:15 uur (online)
From Paper to Practice

16 november 2021 11:00 tot 17:00 uur
Bloed- en urineonderzoek volgens de gouden standaard

22 november 2021 (hybride)
De alpaca

9 december 2021 13:30 tot18:00 uur
Interpretatie laboratoriumuitslagen deel II
 
 
 
ALLE PROGRAMMA'S
 
 
 
 
 
 
Over deze nieuwsbrief
 
Deze nieuwsbrief is bedoeld voor dierenartsen gezelschapsdieren en paard, paraveterinairen en ander geïnteresseerden in het Universitair Dierenziekenhuis van de Universiteit Utrecht.
 
Abonneren
Afmelden
 
Contact
 
Telefoon: 0900 - 5437 854
E-mail de redactie
www.diergeneeskunde.nl
Privacyverklaring
 
Facebook   Twitter   Linkedin